2000 Frederiksberg

Det er oktober og løvfald, så det er ikke så nemt at se, at der er tale om en rødbøg, men det er et godt eksempel på, at et  solitær træ, der får nok tid, kan udvikle sig meget smukt og blive en oase i storbyen. Der står flere af disse enlige træer og lyser op i danmarks storbyer.

Frank Erichsen - aka Bonderøven - begyndte i sommeren 2020 på et projekt i Hjørring Kommune, Giv os naturen Tilbage, med henblik på at etablere flere levesteder for de insekter, som vi alle er afhængige af. Det er eksempelvis insekter til bestøvning af vores afgrøder og insekter, der danner føde for vores fugle. I første episode (ca. 37.30 minutter inde i programmet) arbejdes der med planer om at plante en rundkørsel til med vilde planter, der vil give levested for mange forskellige insekter.


Et hurtigt hurtigt overslag med udgangspunkt i ca. 1500 rundkørsler i Danmark, måske halvdelen med et græsareal på ca. 50 kvadratmeter (mange er meget større) giver små 4 hektar, som i Bonderøvens regnestykke ville give plads til rigtig mange insekter.


Du kan se rundkørslen på Google Maps og første episode af programmet på dr.dk

Når talen kommer på rødbøg, er det svært at komme uden om forfatteren Per Højholt og hans "Gittes monologer", som han var fremme med i begyndelsen af 80-erne. Hør ham selv fortælle om Gittes fortrædeligheder med rødbøgen i monologen "Gittes monolog om haven" på Youtube.