4800 Nykøbing Falster

Bliden, eller katapulten, er et af middeladerens mest effektive våben.Med bliden kunne man under belejring beskyde med sten, brændende kugler, forrådnede kadavere og andet grimt.

Jeg har på et tidspunkt nævnt, at bliden måske kunne være utilregnelig og til det svarer Thit Birk Petersen fra Middelaldercentret i Nykøbing Falster: 

 

"Vi har skudt med vores (den der står i Middelaldercentret red.) to gange om dagen fra maj til september i 25 år, det kan tælles på en hånd hvor mange gange den har skudt forkert. De er yderst præcise og konsekvente. Frygtindgydende, ja og dem vi skyder med kan kaste meget, meget længere end de gør nu, da vi ikke har fyldt balastkassen op. Læs evt lidt på vores hjemmeside eller på Wikipedia artiklen om middelaldercentret."

 

Om den i rundkørslen fortæller hun: "Bliden her er i sin tid bygget i et projekt,  Middelaldercentret var en del af  i begyndelsen af 90'erne. Den virkede ikke helt efter hensigten. Typen kaldes en perrier. "

Rundkørslen ved Silvan blev opført i 1992/93, af Storstrøms Amt. En af landskabsarkitekterne foreslog, at man skulle lade Middelaldercentret sætte en middelalderlig krigsmaskine, en blide, på toppen af rundkørslen. Tilfældigvis havde Middelaldercentret en blide til overs, et eksperimentalarkæologisk eksperiment som ikke fungerede efter hensigten. Dette i modsætning til de andre blider som blev bygget på Middelaldercentret og som fungerede glimrende, fx de to store blider som idag dagligt er i brug i sæsonen. Bliden der endte på rundkørslen er i øvrigt en ”heks”, den opereres ved en række tove, som betjenes af lige så mange mænd, der trækker i dem samtidig, for at udløse kastearmen. Tovene blev i middelalderen sammenlignet med hårene på en heks hoved, deraf navnet. Catharina Oksen, arkæolog.

Rigmor Henriette Nielsen fortæller  om bliden: "Den var total håbløs at arbejde med så den blev først sat "på græs" på en mark i det nordlige af byen ( ca 1990). Da den nye rundkørsel blev anlagt et år eller to senere foreslog vi i Tegnestuen By og Landskab at man placerede den som udsmykning i midterøen. Der er den sjove historie at dagen efter blev vejafdelingen i amtet ringet op af en af cheferne fra Vejdirektoratet der brokkede sig, fordi han var ved at køre galt, da han var kommet til rundkørslen om aftenen på vej hjem fra et møde i Tyskland - Der havde der ikke været sådan en "mærkelig" tingest ,da han var kørt forbi tidligt om morgenen. Bliden blev som jeg husker det kaldt heksen."