7200 Grindsted

Jydepotten


Jydepotten blev egentlig startskuddet til at lave min hjemmeside med danske rundkørsler. Efter en snak med en lokal borger fra Grindsted kom jeg til at kalde jydepotterne, der står i  rundkørslerne, som fjollede. Det affødte en reaktion, som åbnede mine øjne for nogle af alle de historier, der gemmer sig bag de forskelligartede udsmykninger man møder i rundkørslerne i Danmerk og jeg satte mig derefter for at grave i nogle af disse historier. Jeg har tidligere blot undret mig over mange af udsmykningerne, men interessen for historierne blev min motivation til at arbejde videre.


Jydepotten blev fra ca. 1500 til 1900 brugt i den daglige husholdning. Den blev lavet i ler og brændt i en mile. Milebrændingen er en iltfattigt brændemetode, hvor man laver en jordkule og forer med halm og brænde og lægger den ubrændte jydepotte i. Man lukker derefter med yderligere brænde og jord og nu har man så bygget en mile, som man antænder gennem nogle åbninger. Når ilden har godt fat, lukkes milen til, så der kun slipper meget ild ind og efter et lille døgns-tid, når ilden er gået ud og det hele er kølet ned, kan man åbne milen. Resultatet af en milebrænding er en stærk, uglaseret keramik. 


Jydepotterne blev lavet uden drejeskive og typisk femstillet af kvinderne på de små gårde, som ved siden af det øvrige arbejde på gården bidrog til familiens indkomst.


Læs mere om jydepottens historie her.

Ribe Landevej, Tårnvej

55.761464, 8.929799

Vejlevej, Plagborgvej

55.753328, 8.973830

Foto mangler


Grindsted Landevej, Engsøparken

55.762660, 8.892170